Novice

Novice

Kreativni preboj Trbovelj

Kreativni preboj Trbovelj

Zavod Aspira, Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, Zavod Peglezn in društvo Trbovljenovomedijsko mesto smo združili moči ter pridobili sredstva za izvedbo projekta Kreativni preboj Trbovelj strani EU programa Erasmus+.

Deus Machina Theater in NeuroRoboTheater

Deus Machina Theater in NeuroRoboTheater

V letošnjem letu smo se prijavili na Poziv za vsebinsko zasnovo inovativnih pilotnih projektov na presečišču znanosti, umetnosti in gospodarstva, v sklopu projekta RUK – Mreža centrov raziskovalne umetnosti in kulture. Projekt »Deus Machina Theater in NeuroRoboTheater« predstavlja presečišče različnih aktualnih področij kot so industrijska robotika, marionetna umetnost in perfomativnost. Povezali pa smo se tudi izven meja naše občine in sicer z Marionetnim gledališčem Jurček iz Hrastnika ter podjetjem Yaskawa.

Maša Jazbec: Sintetični organizmi

Maša Jazbec: Sintetični organizmi

Umetnica in raziskovalka Maša Jazbec se z razstavo Sintetični organizmi osredotoča na ideje o sožitju človeka in robota in predstavlja sintezo svojega večletnega raziskovanja na področju humaniodnih robotov. V razstavišču nekdanje samostanske cerkve je postavljena celostna prostorska instalacija, ki z vizualnimi sredstvi naslavlja številna temeljna družbena in etična vprašanja, kot so razumevanje življenja in živosti, odnos med organsko in anorgansko materijo in mogoča nadomestljivost človeške vrste.

Tradicija skozi digitalne oči

Tradicija skozi digitalne oči

Namen operacije je oživitev obrtne in rokodelske dejavnosti z aktivacijo ranljive skupine devetošolcev, ki bodo poklice predstavili na inovativen način skozi digitalizacijo in s tem povečanje zanimanja za obrtniške in rokodelske dejavnosti. Realizacija operacije omogoča ohranjanje in oživljanje obrtne in rokodelske dejavnosti Zasavske regije, promocijo obrtniških poklicev in rokodelskih dejavnosti, prepoznavanje potenciala nesnovne kulturne dediščine in podeželja, izboljšanje položaja zasavskih obrtnikov in rokodelcev, krepitev povezanosti med podeželjem in mestnim središčem ter medgeneracijski prenos znanja.

Humanizacija tehnologij skozi interdisciplinarne umetniške prakse

Humanizacija tehnologij skozi interdisciplinarne umetniške prakse

22. 4. - 1. 5. 2022

Galerija Velenje

Sinteza principov kot so vizualna umetnost, tehnologija, znanost in izobraževanje so glavni postulati delovanja asociacije mladih in starih znotraj organizma, ki ga imenujemo Trbovlje Novomedijsko Mesto. Raziskovanja na področju robotike, kibernetike, informacijskih ved, interkonektivnosti, hibridni poizkusi socializacije depreviligiranih skupin, trajnost in vzdržnost, ter inkorporacija elementov industrijske kulturne dediščine v novomedijske umetniške stvaritve uvrščajo TNM v enega najbolj vividnih organizmov na področju osmišljanja naše skupne prihodnosti.

Trbovlje Novomedijsko Mesto

Humanizacija tehnologij skozi interdisciplinarne umetniške prakse

Film o trbovljah: Prometejeva učna pot

V aprilu 2021 so se učenci in učenke OŠ Trbovlje pod mentorstvom in s pomočjo učiteljic, učiteljev in zunanjih sodelavcev začeli aktivno ukvarjati z idejo, ki se jim je porodila ob izgradnji kipa rudarja Prometeja. Zamislili so si turistično pot, imenovano »Prometejeva učna pot«, ki bo predstavila najbolj zanimive posebnosti našega kraja obiskovalcem in tudi samim Trboveljčanom in Trboveljčankam.

Zasavski kulturniki za naše “Salamončke”

Zasavski kulturniki za naše “Salamončke”

JSKD, območna izpostava Trbovlje, društvo TNM ter vodstvo Doma upokojencev Franc Salamon smo se odločili, da stanovalcem doma popestrimo dneve z izvajanjem kulturnih točk na dvorišču pod balkoni. 

184103947_3969241906465605_1566906846017429820_n.jpg

Postavitev spomenika Rudar – Prometej

»Človeško hrepenenje po boljšem, višjem in lažjem je v vsej svoji zgodovini povezano s tehnologijo in razvojem le-te. Prometej je simbol napora in trpljenja, ki so ju zasavski ljudje iz generacije v generacijo polagali na oltar razvoja in napredka. Srce iz premoga simbolizira to ljubezen, trmo in odločnost ne glede na izzive in prepreke.« – mag. Zoran Poznič, ak. kip

Premog, od katerega so živele in trpele generacije ter se razvijale ostale gospodarske in družbene dejavnosti v Trbovljah in Zasavju, v letu 2021 dokončno postaja zgodovina.
Zato so se v društvu Trbovlje novomedijsko mesto odločili, da na pobudo Ivana Bergerja in Karla Vukoviča, pod Ostrim vrhom postavijo pomnik stoletjem rudarjenja.

RUK – Mreža centrov raziskovalne umetnosti in kulture

RUK – Mreža centrov raziskovalne umetnosti in kulture

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje je v okviru projekta “Mreža Centrov Raziskovalnih Umetnosti in Kulture” MCRUK zagnal Raziskovalni laboratorij DDT-RUK na področju kibernetike, virtualizacije, BCI sistemov in robotike.  Namen laboratorija je produkcija projektov, ki so na pre-sečišču med umetnostjo, znanostjo in novimi tehnologijami.

Equrna Ljubljana: Maša Jazbec – Hibridizacija živosti

Equrna Ljubljana: Maša Jazbec – Hibridizacija živosti

Pregledna razstava novomedijske umetnice in doktorice Maše Jazbec.

Začne se z zarodkom ali embrijem človeku podobnega bitja iz katerega zraste odrasel android po imenu Mikkel. Vse se prepleta z androidi, ki kažejo na plastičnost naših možganov in delujejo pod melodično taktirko robota.

MFRU 2018 – Maša Jazbec: Axon 4.0

MFRU 2018 – Maša Jazbec: Axon 4.0

Znanstveno – umetniške raziskave / eksperiment z androidno znanostjo

Video instalacija, predstavljena na MFRU – Mednarodnem festivalu računalniških umetnosti 2018 v Mariboru.

OSEBNO: Interpersonal interactions – Units 9, Maša Jazbec in Zoran Poznič

OSEBNO: Interpersonal interactions – Units 9, Maša Jazbec in Zoran Poznič

Ali je človek kulturno bitje? Je kulturno bitje šele človek, torej Homo sapiens sapiens? In je nekulturno bitje samo Homo sapiens, slovensko umni človek, oziroma ali to sploh je? Po znanstvenih trditvah pač spada med velike opice iz rodu Homo. In – na kateri točki človek suspendira zgolj nujno in se izpostavi možnosti osebnega razkritja? Kdaj se iz individuuma rodi umetnik?

Aphra Tesla: Operating system – Odzivi

Aphra Tesla: Operating system – Odzivi

Aphra, (tudi) ženska, ki je nekje na svoji reinkarnacijski poti zagotovo morala “ukrasti” več kot eno dušo, skozi svet potuje kot medij. Sliši glasove, vidi slike, začuti nevidne. In potem skozi to ustvari krasni novi svet. Svoj sistem, pravzaprav. Bila je In The Mood for Love z Vaskom Atanasovskim, vizualno in glasovno nadgradila Jane Birkin in podžgala z Že tam (vpiši besedi na youtube, človek), izdaja angleški konceptualni plošček z Rokom Koritnikom, Markom Črnčecom in Ninom Mureškičem.
Aphra Tesla Operating System Incorporated Rok Koritnik :V četrtek, 13. decembra. Tu, v Delavskem domu Trbovlje. Be afraid, be very afraid.
Aphra Tesla Operating System Incorporated Marko Črnčec, v Slovenj Gradcu 19.decembra.
Sprašuje: Nika Vistoropski

Kaj je novomedijska kultura?

Kaj je novomedijska kultura?

Na delavnici so bile predstavljene novomedijske kulture, s katerimi se vse pogosteje srečujemo v vsakdanjem življenju. Katere so? Kako jih razumejo mladi in kako starejši? Jih lahko uporabimo za uresničitev svojih idej in želja? Kako vplivajo na naše dojemanje v domačem in delovnem okolju?

telefon1-620x411

Ali uporabljate mobilni telefon?

Mnogi smo v filmih Jamesa Bonda prvič videli brezžični telefon. Takrat ob pogledu na domačega rdečega Iskrinega, ki je kot kip stal privezan na malo mizico v kotu dnevne sobe, niti pomislili nismo, da bomo danes vsi kot James Bond. Hodili po ulici in se po mobilcu pogovarjali z domačimi. Si pošiljali SMS sporočila, plačevali z mobilci v trgovinah, brskali po internetu in brali novice, preverjali vremensko napoved, se povezovali s Facebook prijatelji. Takrat, ko je James Bond prvič telefoniral iz avta, se nam niti sanjalo ni, da bomo nekoč posvojili “nekaj”, čemur bomo rekli internet. To “nekaj” nam je v vsakodnevno življenje prineslo besedno zvezo – NOVI MEDIJI.

KULT na Speculum Artium 2012

KULT na Speculum Artium 2012

Interesna skupina KULT – kultura mladih je v okviru festivala Speculum Artium ob izdatni pomoči profesionalnega fotografa Aleksa Kusa pripravila projekt, znotraj katerega so mladi fotografirali umetnike ter obiskovalce festivala s studijsko opremo. Nekaj fotografij objavljamo tudi na tem mestu.

Gradi se, gradi!

Gradi se, gradi!

Skočili smo za oder, ga našli že v pripravah za četrtkovo otvoritev. Nekaj se bo dogajalo med stropom in podom. Lastnika japonk in štumfkov na odru nismo srečali. Čez kinodvorano smo se nato spustili v Novo galerijo, kjer je pred vrati udarniška brigada počivala med prenašanjem čarobnega vrta. Metulji so sedli pod železne stopnice, nad njimi je prižgana luč. Tam levo od nje nas plakat vpraša, če verjamemo televiziji. Še tri dni do otvoritve.  

Prihaja čas živih strojev!

Prihaja čas živih strojev!

Intervju z Mašo Jazbec

Za S.A.news: Kim Kern

Maša Jazbec, Trboveljčanka, diplomantka likovne umetnosti na pedagoške fakultete Maribor, ki počasi zaključuje magisterij na fakulteti v Linzu. Ukvarja se z novomedijsko umetnostjo. Za vas smo pripravili intervju, kjer nam Maša zaupa več o sebi, svojem delu, fakulteti, ki jo obiskuje, ter o festivalu Speculum artium, ki bo letos že četrto leto gostoval v Trbovljah. Maša o svojem delu ve veliko in je zelo uspešna. Bila je namreč ena izmed desetih ljudi iz celega sveta, ki so jih sprejeli na fakulteto v Linzu kjer je število vpisanih zelo visoko. 

Barva na dlaneh

Extravagant Rubbish

Tri interaktivna umetniška dela avtorjev Maše Jazbec, Fabrizia Lamonche in Ioana Cerneia predstavljajo kritično refleksijo uporabne interaktivne tehnologije v medijskem svetu, ki vse bolj pronica v vse pore življenja. 

Laibachkunst: Rdeči revirji + črn križ

Laibachkunst: Rdeči revirji + črn križ

AUSSTELLUNG LAIBACH KUNST
RED DISTRICTS + BLACK CROSS

The group Laibach and Delavski dom Trbovlje in cooperation with ŠKUC Gallery, Ljubljana invites you to a four days event with the title Red District + Black Cross, 1980 – 2010. The exhibition, concerts and the Symposium will start with the opening night on 23rd of September at 8 p.n. in Delavski dom Trbovlje.
After 30 years the group Laibach returns to Delavski dom Trbovlje, where it will carry out a multimedia action, originally banned by local authorities in 1980.

Kalejdoskop

Kalejdoskop

Intermedijska razstave Joanne Zajac-Slapničar

Joanna Zajac-Slapničar je akademska slikarka. Že med študijem slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Poznanu, ki ga je zaključila pod mentorstvom profesorja Piotra C. Kowalskego, je bila leta 2003 vključena v program CEEPUS in tri mesece študirala na ljubljanski akademiji za likovno umetnost. 

41820772_1917451108311372_794332017889116160_n.jpg
Novomedijski kosi

Stopite v stik