O nas

V svetu se (pod različnimi imeni) vse bolj uveljavlja novomedijska paradigma. Gre za združevanje umetnosti, znanosti, tehnologije in gospodarstva. V švicarskem CERN-u, z več kot 15.000 zaposlenimi imajo tako tudi eno najuglednejših umetniških rezidenc na svetu (Collide@CERN), ki deluje pod sloganom »najboljša umetnost za najboljšo znanost«. Na doktorskem programu Empowerment informatics Univerze v Tsukubi (Japonska) so ugotovili, da izključno tehniški pogled ne zadošča za kompetitivnost njihovega programa, zato že dve leti na svoj študij vključujejo tudi doktorske kandidate s področja umetnosti (iz Slovenije Trboveljčanko Mašo Jazbec).

Sinteza tehnologije, znanosti in umetnosti za novo identiteto

Trbovlje novomedijsko mesto (TNM) se naslanja na močno tradicijo tehniške inteligence na eni strani ter kulturne in umetniške avantgarde na drugi strani. Cilj je skozi sintezo tehnologije, znanosti, umetnosti ter gospodarske iniciative doseči preboj na vseh omenjenih področjih ter (na dolgi rok) prebivalcem mesta ponuditi novo identiteto. Naš namen je, da prva asociacija ob imenu Trbovlje ne bo več rudarska preteklost in propadla industrija, temveč visoka tehnologija, roboti, novomedijska umetnost.

Program Trbovlje novomedijsko mesto se je začel predvsem kot umetniška iniciativa s koreninami v sodelovanju med Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), Fakulteto za računalništvo in informatiko (FRI) ter Delavskim domom Trbovlje (DDT). Program se naslanja predvsem na primer dobre prakse Ars Electronica Centra iz avstrijskega Linza, kjer so že v sedemdesetih letih preteklega stoletja lokalne oblasti začele načrtno vlagati v povezovanje med umetnostjo, znanostjo ter tehnologijo, kar je osnovni princip novih medijev. V 30 letih se je Linz iz mesta s propadajočo industrijo spremenil v svetovni novomedijski center, katerega glavna nosilca sta Ars Electronica Center ter festival Ars Electronica.

V Trbovljah je program TNM postal znan predvsem skozi festival novomedijske kulture Speculum Artium, ki ima vse od leta 2009 svoj domicil v Delavskem domu Trbovlje. V pretežni meri se festival financira s strani Ministrstva za kulturo. V času obstoja našega festivala je MK zelo zmanjšalo število festivalov s tega področja, ki jih podpira, Speculum Artium pa je eden izmed treh preostalih, ki se mu je sofinanciranje zaradi kvalitete še povečalo. S tem je DDT prepoznan kot nosilni steber novomedijske (v njihovem žargonu intermedijske) kulture na Slovenskem.

Festival je v svojih osmih letih obstoja gostil tako ugledna imena s področja visoke tehnologije (Hiroshi Ishiguro, Honda Robotics), kot umetnike, ki se pri svojem ustvarjanju poslužujejo le-te (npr. Stelarc). Zelo pomembne so povezave na akademskem področju z uveljavljenimi slovenskimi inštitucijami, kot so ALUO, FRI ter Inštitut Jožef Stefan, FERI ter Visoka šola za umetnost Nova Gorica. Predvsem pa smo ponosni na naše mednarodne povezave s programom Interface Cultures na Kunstuniversität Linz, Future Labom pri Ars Electronica Centru, programom Empowerment Informatics na Univerzi v Tsukubi (Japonska), z Institute for Advanced Media Arts and Sciences – IAMAS (Japonska), ZKM-om (Nemčija) in mnogimi drugimi.

Eden bistvenih ciljev programa TNM je širjenje novomedijske zavesti. Prvi začetki prizadevanj na tem področju segajo v leto 2012, ko smo s projektom KULT v sodelovanju z Mladinskim centrom Trbovlje vodili mlade skozi prve korake na področju vizualnih umetnosti. Od leta 2014 DDT vsako leto sodeluje tudi z Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje (GESŠ) pri njihovem učnem podjetju (program ekonomski tehnika), v okviru katerega se učijo promocije s sodobnimi sredstvi. Plod tega sodelovanja so tudi številna nagrajena dela. Leta 2015 smo v DDT začeli tudi z izvajanjem sistematičnih izobraževalnih programov na obeh trboveljskih srednjih šolah. Na GESŠ smo tako izvedli serijo delavnic v okviru obveznih izbirnih vsebin, na Srednji tehnični in poklicni šoli Trbovlje (STPŠ) pa je bil predmet »novomedijsko ustvarjanje« uvrščen v redni kurikulum.

Ne umetnost ne znanost pa nista zaprta in neodvisna sistema. Oba se neizogibno prepletata z drugimi družbenimi podsistemi, torej tudi tehnološkim in gospodarskim. Tako tudi program TNM meri širše kot le na umetniško ter znanstveno raziskovanje. V spoju tehnologije, znanosti in umetnosti se namreč kaže izjemen potencial za gospodarski razvoj. Delavski dom Trbovlje že vrsto let sodeluje z najpomembnejšimi lokalnimi podjetji, kot so Dewesoft, Chipolo, RUDIS, Aereform, GNS, pa tudi z organizacijami, ki predstavljajo gospodarstvo, mu nudijo podporo in izobražujejo za podjetništvo, med njimi z Gospodarsko zbornico Slovenije, območnimi obrtnimi in podjetniškimi zbornicami, s Katapultom (Dewesoftovim hčerinskim podjetjem za podporo start-upom), z GESŠ, z MCT. Program TNM je tako tudi točka srečevanja med vsemi temi subjekti, kjer ob neposredni in posredni izmenjavi izkušenj nastajajo nove ideje, ki lahko vodijo do gospodarskega preboja.

Program TNM je tako krovno gibanje, zavest celotne skupnosti o smeri, v katero se Trbovlje ter širše Zasavje lahko razvija. Zavest, ki se ne identificira več s propadlo težko industrijo ter zaprtimi rudniki. Trbovlje novomedijsko mesto postaja zavest usmeritve v prihodnost, kjer v dinamičnem ravnotežju, predvsem pa usmerjeno, sodelujeta leva – »racionalna« in desna – »iracionalna« polovica možganov, znanost in umetnost, s ciljem napredka in boljše prihodnosti

42592095_1932127593510390_2039709050093961216_n.jpg
11154754_973352866054539_5404117847022302667_o.jpg

Stopite v stik