Maša Jazbec: Sintetični organizmi

Otvoritev: petek, 9. september 2022, ob 19. uri Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

Nazaj

Maša Jazbec: Sintetični organizmi

Umetnica in raziskovalka Maša Jazbec se z razstavo Sintetični organizmi osredotoča na ideje o sožitju človeka in robota in predstavlja sintezo svojega večletnega raziskovanja na področju humaniodnih robotov. V razstavišču nekdanje samostanske cerkve je postavljena celostna prostorska instalacija, ki z vizualnimi sredstvi naslavlja številna temeljna družbena in etična vprašanja, kot so razumevanje življenja in živosti, odnos med organsko in anorgansko materijo in mogoča nadomestljivost človeške vrste.

Umetnica številne izzive sodobnega časa, povezane s percepcijo in rabo naprednih tehnologij, obravnava skozi perspektivo njihove družbene kompleksnosti, zato njena dela presegajo tehnične vidike robotike in naslavljajo zlasti z njo povezana konceptualna in eksistencialna vprašanja. Sodobnih tehnologij ne dojema kot samoumevnih, ampak jih kritično in analitično secira v odnosu do aktualnih družbenih stvarnosti. V svoji večplastni praksi Maša Jazbec deluje kot umetnica in znanstvena raziskovalka humanoidne robotike, empirične izsledke pa prenaša tudi v svoja umetniška dela, ki analizirajo in predvidevajo mogoče prihodnosti civilizacije. Razstava, ki temelji na skulpturah fiktivnih androidov, se poleg znanstvenih paradigem robotike nanaša tudi na znanstvenofantastično literaturo in film, ki sta bila v preteklem stoletju pomemben faktor za predvidevanje in razumevanje življenja v bodočnosti. Robotiko kot eksaktno interdisciplinarno znanost je oplemenitila s sociološkim in filozofskim izpraševanjem tega, kaj danes pomeni biti človek. Stanje duha človeške vrste se namreč odraža tudi skozi naš odnos do robotov.

Maša Jazbec je umetnica, akademska raziskovalka, kuratorka in producentka, ki se udejstvuje na različnih področjih, kjer se stikata znanost in umetnost. V svojem večplastnem ustvarjanju se posveča predvsem vplivu robotike in ostalih sodobnih tehnologij na življenja ljudi in ostalih živih organizmov. Končala je študij likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Mariboru, nato opravila magistrski študij novomedijske umetnosti na oddelku Interface Culture Univerze v Linzu (Avstrija), se izpopolnjevala na inštitutu IAMAS (Japonska), kasneje pa je doktorirala na programu Empowerment Informatics na Univerzi v Tsukubi (Japonska). Bila je gostujoča raziskovalka v laboratoriju profesorja Hiroshija Ishigure v Kjotu (Japonska). Od leta 2019 je vodja laboratorija Raziskovalnih umetnosti in kulture v podjetniškem pospeševalniku Katapult, v okviru Delavskega doma Trbovlje, kjer deluje na področju povezovanja umetnosti, znanosti in novih tehnologij. Bila je gostujoča profesorica na programu Interface Culture na Univerzi za umetnost in dizajn v Linzu in članica komisije za osrednjo nagrado Zlata Nika na festivalu Ars Electonica v Linzu. Trenutno živi in deluje v Trbovljah.

Razstava bo na ogled do 26. februarja 2023.

Maša Jazbec: Sintetični organizmi
Maša Jazbec: Sintetični organizmi
Maša Jazbec: Sintetični organizmi
Maša Jazbec: Sintetični organizmi

Stopite v stik