OSEBNO: Interpersonal interactions – Units 9, Maša Jazbec in Zoran Poznič

RAZSTAVA OSEBNO: INTERPERSONAL INTERACTIONS – UNITS 9, umetnika: Maša Jazbec, Zoran Poznič 5. oktober – 29. december 2018

Nazaj

OSEBNO: Interpersonal interactions – Units 9, Maša Jazbec in Zoran Poznič

Ali je človek kulturno bitje? Je kulturno bitje šele človek, torej Homo sapiens sapiens? In je nekulturno bitje samo Homo sapiens, slovensko umni človek, oziroma ali to sploh je? Po znanstvenih trditvah pač spada med velike opice iz rodu Homo. In – na kateri točki človek suspendira zgolj nujno in se izpostavi možnosti osebnega razkritja? Kdaj se iz individuuma rodi umetnik?

Presedan umetnosti, tisto notranje, kar jo kljub vsakokratnemu tveganju občega sprejetja ali splošnega odklanjanja žene naprej, že dolgo ni več razgaljanje vrednot civilizacijskega cirkusa. Kultura (še) ni meso postala, je pa lahko zelenjava. Projekt Osebno se ne vrača nazaj k civilizaciji, temveč se obrača proč in zre naprej v kulturo delovanja, ustvarjanja, bivanja, obstoja, torej bistva življenja v obliki neodtujljive pravice vsakega, da živi kot svobodno in tudi kulturno bitje. Šele nato se lahko zgodi umetnost, v estetski, intelektualni in družbeni vlogi. Kritično razgaljanje pod preprogo pometenega občega mnenja s pomočjo angažirane umetnosti, ki zahteva personifikacijo in predvsem odprtost za drugačnost, je način predočanja obče ne-umnosti, ne-solidarnosti, ne-tolerantnosti, ne-kulturnosti, in bolj ko nam trka na vest, dojemljivejši postajamo za spremembo – v takšni ali drugačni smeri.

OSEBNO: Interpersonal interactions – Units 9, Maša Jazbec in Zoran Poznič

Stopite v stik