Ustvarjalna delavnica novega časa = ARDUINO, 2012

V predavalnici Delavskega doma Trbovlje se iskrijo možgani. Tri dekleta in štirje fantje so zatopljeni v svoje računalnike. Črpa se znanje – se vidi takoj, ko vstopiš v prostor. Dogaja se nekaj novega. Nekaj se eksperimentira. Predavalnica spominja na tehnološki inkubator.
Vsakdo ima račualnik, vidimo. 🙂  Ob računalniku so na mizah nekakšne bele plastične ploščice, prebodene z luknjicami v nekaj vrstah. Na ploščici stoji in gori rdeča lučka, po domače ledica (LED). Izvemo, da se ploščica imenuje breadboard. Namenjena je ustvarjanju začasnih prototipov in eksperimentiranju v elektroniki. Iz breadboarda gredo žičke v drugo ploščico, ki je posejana s številnimi mini komponentami kvadratastih, okroglih in ovalnih oblik. Vse to skupaj je z USB kablom (edina reč, ki se takoj prepozna) priključeno na računalnik. Izvem, da se druga ploščica imenuje ARDUINO  in je mini kontroler (kasneje izvemo, da je Arduino pravzparav okolje in mini kontroler “le” del njega). Mini komponente na kontrolerju so različni konektorji, komponente, senzorji. Na mizah je polno žičk, magnetkov, LED-ic, ki jih udeleženci uporabljajo z mikro-natančnostjo, kakršno smo vajeni videti pri urarjih.

Filigranski občutek se razrase v povsem novo dimenzijo, ko se mu pridruži programski jezik. Zdaj je Arduino dobil ukaz, kaj naj počne. Mini kontroler, priklopljen na računalnik in povezan s programom, v katerega uporabnik vpisuje ukaze, je kot peskovnik – odprt za igrivost. In tako je zdaj rdeča LED-ica ob plosku z rokami zažmrkala. Spet drugič je zasvetila ob tem, ko se je senzorju približal magnet. Tretjič je senzor reagiral na svetlobo (nanj si posvetil z baterijsko svetilko) in LED-ica je zablinkala. Predstavljajmo si, da te senzorje lahko namestiš na kar ti srce poželi. Na predmete, ki jih uporabljamo vsak dan – na miško, na obleko, v hladilnik, na skateboard. “Jaz si bom doma naredila jaslice, ki bodo žmrkale,” je našla zabavno uporabno vrednost ena od udeleženk. “Arduino je orodje, kaj počneš z njim, je domišljija,” razloži Tiago Martins, umetnik in predavatelj na Univerzi v Linzu, ki vodi delavnico.

Arduino minikotroler je različnih velikosti in oblik. Izjemno popularen je LilyPad Arduino, s pomočjo katerega si na primer lahko ustvarite elektronski tekstil (e-tekstil)! Če vse skupaj zveni nenavadno, nerazumljivo in neuporabno, si oglejte ta video in prav gotovo si boste premislili. In če vas je e-tekstil pritegnil, je tule  bazen navdihujočih izdelkov, ki povezujejo materialnost in virtualnost. Zmagovalno!

Nenazadnje – Arduino je dostopen vsem, saj gre za odprto okolje oz. t.i. open-source platformo. Downloadate ga tukaj, katalog vsevrstnih elektronskih komponent pa imate tukaj. Seveda je potrebno nekaj znanja, potem pa vaja, vaja, vaja in pride mojster. Delavnica Arduino, ki trenutno poteka v okviru festivala Speculum Artium, udeležencem prinaša uporabno znanje in zlasti razumevanje implementacije tehnologije, ki se je še nedavno zdela rezervirana za veleume in gigantske organizacije. Zatorej, ko bo delavnica Arduino prihodnjič nekje v vaši bližini, jo zagrabite z obema rokama, saj nas Arduino vabi, da začnemo ustvarjati, oblikovati in si izdelovati svoje lastne elektronske naprave. Kaj si boste zgradili najprej?

Ocena delavnice: +10 🙂