Srečo Dragan: Konceptualizacija arhiva elektronsko medijske umetnosti

Avtor več ko 41 samostojnih in 30 skupinskih razstav ter festivalov doma in v svetu

by Kim Kern

KONCEPTUALIZACIJA ARHIVA ELEKTRONSKO MEDIJSKE UMETNOSTI SREČA DRAGANA

razstava v Novi galeriji DDT 19.4. – 5.5.

 

Pred triinštiridesetimi leti je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Kasneje je na tej akademiji končal tudi magistrski študij. Danes so njegova dela v stalnih zbirkah v Ljubljani, Mariboru, Beogradu, Gradcu, Varšavi, Buenos Airesu, Benetkah in Londonu. Za svoja dela je prejel številne nagrade in priznanja. Leta 1973 za nekaj časa zapusti Slovenijo in svoje znanje izpopolnjuje na področju medijske umetnosti v Londonu. V naslednjih letih je štipendist francoske vlade za video umetnost v Parizu in član skupine OHO, s katero razstavljajo v SC v Zagrebu. Letos pa teče že petindvajseto leto odkar profesor Dragan predava video in nove medije na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. In za nas najpomembnejše – profesor Dragan je tudi idejni oče festivala novomedijske kulture Speculum Artium.

Čeprav je Draganovo delo predvsem umetniško, ga njegova narava – nujna navezanost na zahtevne računalniške tehnologije – posredno vodi tudi v znanstvenoraziskovalno sfero, saj veliko izvirnih umetniških projektov ni mogoče uresničiti drugače kot z razvojem novih tehnoloških rešitev. V tem oziru je bil Dragan v zadnjih letih pobudnik večkratnega neformalnega sodelovanja umetnikov z znanstveniki za robotiko, računalniškimi strokovnjaki in strokovnjaki za 3D-virtualno animacijo. Leta 2006 pa je prejel plaketo Jožefa Štefana za povezovanje umetnosti in znanosti.

Njegovi današnji novomedijski projekti, so del strukturne mreže, ki jo prečijo umetnostne avantgarde, informacijske tehnologije, tehnoznanosti, tehnoperformans ter strategije novega aktivizma. V četrtek, 19.4., ob 19:00 pa je bila v Delavskem domu Trbovlje na mednarodnem festivalu novomedijske kulture Speculum Artium, slavnostna otvoritev prof. Draganove retrospektivne razstave. Ekipa S.A.news si je razstavo ogledala pod profesorjevim vodstvom in vsi smo bili preprosto fascinirani. Zelo všeč nam je bilo, da je razstava predvsem interaktivna in to je tisto kar jo naredi posebno in zanimivo. Prof. Dragan je še posebej poudaril, da je novomedijska dela težko dokumentirati in predstaviti zato, ker so to nestabilni mediji (performansi, dogodki, akcije). In takoj se pojavi težava kako to dokumentirati za neko razstavo, kako arhivirati novomedijska dela. Tudi v svetu imajo veliko izzivov kako to narediti, a profesor meni, da je to tudi neke vrste odgovornost umetnikov, da pridejo do rešitve kako arhivirati svoja novomedijska dela.

Na razstavi tako lahko vidimo konceptne table, ki so nastale zaradi potrebe arhiviranja, a so novo umetniško delo. Vsebujejo fotografije, besedila in tudi video posnetke njegovih preteklih umetniških del. Tako dobimo novo umetniško delo, ki je nastalo tekom procesa razmišljanja in iskanja rešitve, kako arhivirati elektronska medijska dela. Na koncu ogleda je prof. Dragan še posebej poudaril, da je njegova razstava tehnološko zelo težko izvedljiva. Zato vsa čast Delavskemu domu Trbovlje, da je sposoben prirejati tako kompleksne razstave.
Poleg retrospektivne razstave, ki jo je prof. Dragan pripravil in je v Novi galeriji DDT na ogled do 5.5., smo ga lahko poslušali tudi na četrtkovi okrogli mizi Trbovlje – novomedijsko mesto skozi KULTURO.

Hvala, prof. Dragan!

viri:  MMC, RTV SLO in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Profil pedagoga, Biografija