Speculum Artium 2012

DigitalBigScreen

TweetmeetSA

Info point

Festival SPECULUM ARTIUM v Trbovljah je praznik novomedijske kulture.

DOBRODOŠLI!

“Nekaj je jasno – kultura je to, kar ostane, vse drugo je pozabljeno,” smo lahko ravnokar prebrali v tem članku. Ta slavi izum, ki bi ga v njegovih časih umestili v novomedijsko kulturo. Izum je knjiga. “Vse velike civilizacije so se že od nekdaj spraševale, kako obvarovati in rešiti svojo kulturo,” pravi taisti članek. V Trbovljah na festivalu Speculum Artium govorimo o novomedijski kulturi, ki jo želimo približati tudi vam, v naš skupen in običajen vsakdan. Jo ustvariti in ohraniti. Skupaj z vami.


V Delavskem domu Trbovlje se bodo od četrtka 19. aprila do sobote 21. aprila zvrstila, zgodila, živela in vabila k uporabi novomedijska dela, ki spodbujajo domišljijo, odstirajo novonastajajoče miselne poti in zlasti združujejo umetnost ter znanost.

Novomedijska dela združujejo umetniški koncept in znanstveno misel in so neke vrste hm, nova knjjiga. Samo da se drugače berejo … Recimo – tako kot listamo strani v knjigi, sodelujemo tudi v današnjih novomedijskih delih, a na malce drugačen način. Namesto da listamo (čeprav morda lahko tudi), pritiskamo na gumbe, vrtimo, klikamo, s palčko žokamo v luknjico, morda tipkamo besede, hu-hu-hujamo v plastično pipo v imenu vsega orkestra, z digitalnim sprejem rišemo po zidu, gledamo kako se ob tem ko pritisnemo na pedalo sproži zvok iz papirnatih origami ptičev, se nenačudimo nepoznanim digitalnim znakom, ki na videu izrisujejo zemljevid naših misli, se sprašujemo – le kako lahko televizija reagira na naše korake? … Hecna je, ta novomedijska kultura. Ne veš točno kaj bi z njo … Tako kot niso vedeli, kaj bi s knjigo, ko je ona prišla med ljudi. Ampak ljudje smo se naučili brati knjigo. Tako kot smo se ljudje naučili gledati film.

Lepota novomedijskosti je danes v učenju njene uporabe. Zdaj smo tam, da se jo učimo uporabljati. Novomedijskost te kliče, da jo soustvarjaš. Ona hoče, da sodeluješ. Kot je knjiga hotela, da jo listaš, novomedijska kultura danes hrepeni po tem, da jo s svojimi dejanji tudi vi zapišete v sledi današnjega časa. Ki bo morda že jutri zgodovina …

Novomedijska kultura vzpodbuja igrivost. In zagotovo je ne boste kmalu našli v osnovno- in srednješolskih učbenikih ter enciklopedijah. Našli pa jo boste v svojih izkušnjah in v spominu, ki bo zaradi tega bolj bogat.
Novomedijskost ni za lenuhe. Čeravno v lenobi ni nič slabega. Novomedijskost je nujen del vsakdana za ljudi, ki želijo živeti. Ki želijo živeti zanimivo. Razmišljujoče, sodelujoče, soustvarjalno in igrivo. In ki se zavedajo časa, v katerem smo.

Morda se motimo. Morda so novomedijska dela polna napak. Morda neumno verujemo v človekovo ustvarjalnost. Morda bomo že jutri vse pozabili. Morda se nikoli več ne vidimo. Morda. Ampak dejstvo je, da je festival Speculum Artium nekaj fantastičnega za Trbovlje, za vse obiskovalce, za razvoj napredne misli, za radoživost, igrivost, strast, navdihovanje in sledenje. Za nekaj, kar potrebuje življenje. Sodelovanje, soustvarjanje.

Najpomembnejše – novomedijska kultura potrebuje vas. Morda tudi vi njo. Zatorej – hej, se vidimo na festivalu Speculum Arium. Tule je program. Iz srca dobrodošli. Družimo se! Z novomedijsko kulturo.

Naj živi telo. Naj živi duhovno. SPECULUM ARTIUM 2012 = MATERIALNOST-VIRTUALNOST.

Srečno, kjerkoli že ste in pridite naokrog, zakaj pa ne.