Salon ZDSLU 2017: Podoba v mediju, medij v kontekstu

SALON ZDSLU 2017: PODOBA V MEDIJU, MEDIJ V KONTEKSTU,
14. 11. 2017 – 25. 2. 2018, Narodni muzej Slovenije – Metelkova

ODPRTJE RAZSTAVE SALON ZDSLU 2017, PODOBA V MEDIJU, MEDIJ V KONTEKSTU, torek, 14. 11. 2017 ob 19. uri, Narodni muzej Slovenije – Metelkova (Maistrova 1, Ljubljana). Razstava bo na ogled do 25. februarja 2018.

Odprtje letošnjega (MAJSKEGA) SALONA ZDSLU 2017, PODOBA V MEDIJU, MEDIJ V KONTEKSTU, smo v Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov morali zaradi objektivnih razlogov zamakniti v jesensko – zimski čas, a nas bo že v prihodnjem letu Narodni muzej na Metelkovi znova gostil v pomladanskem obdobju. Najstarejša slovenska razstava, katere prvo odprtje sega v leto 1909, in najpomembnejša razstava članov ZDSLU znova prinaša številne novosti, tokrat iz sveta novomedijske in video umetnosti. Za vodjo projekta in selektorja, ki je tudi idejni vodja SALONA ZDSLU 2017, smo povabili prof. Srečo Dragana, ki je s svojo ekipo v Ljubljanski muzejski četrti, na ogled postavil pravo parado novomedijskih umetnin in likovno vizualnih artefaktov. Skupaj s profesorjem dr. Janezom Strehovcem sta med 97 prijavami na razpis izbrala 27 projektov pri katerih sodeluje 30 avtorjev, članov ZDSLU. »Fokus tokratnega salona je na prehodih slike, grafike, kipa in fotografije v protokole medijske umetnosti. S poudarkom na uporabi konceptov novomedijske umetnosti v medprostorih, ki jih ti sprožajo z usodnimi preboji v posameznih fazah umetniškega raziskovanja. Ti ključni momenti se realizirajo v natisnjenih izjavah, postavitvah artefaktov v nov, drugačen kontekst, v beleženju sledi komuniciranja – dekodiranega branja in ozaveščanja, da obstaja skupno polje doživetja, tako za avtorja kot za gledalca/obiskovalca. To seveda zahteva odgovornega in angažiranega avtorja in aktivnega, radovednega obiskovalca, ki postane udeleženec v projektu. Za vse vključene ustvarjalce je značilno, da v svojih delih izumljajo nove načine komuniciranja, širijo programska polja delovanja v širšo družbeno okolje in ustvarjajo posebne strategije za predstavljanje svojih lastnih stališč,« je med drugim v svojem tekstu v katalogu zapisal Dragan.

Na razstavi vidimo kako velika je prelomnica, ki je nastala ob vstopu v 21. stoletje na področju likovno vizualne umetnosti, kjer se med seboj vse bolj prepleta življenje s potmi v znanosti, umetnosti, v industriji medijev, ekologije in elektronike, in te spletene poti se nato združujejo v vse močnejši aliansi ter vstopajo v interakcijo z virtualnimi prostori »drugega sveta«, ki se rojeva. Umetniki, ki so bili v prejšnjem stoletju iskalci samega sebe, danes raziskujejo svet okoli sebe kot celoto, z vsemi njegovimi znanimi in neznanimi fenomeni in so zaradi svojega ustvarjalnega potenciala in zmožnosti abstraktnega mišljenja korak pred ostalimi, ki pa jih ravno zato pogosto ne razumejo.

Kot vsako leto na Majskem salonu, bomo tudi tokrat na »SALONU ZDSLU 2017, Podoba v mediju, medij v kontekstu« podelili tri nagrade. Glavno »Nagrado žirije Salon’17« bo izbrala komisija v sestavi prof. Nicole Hewitt in prof. Srečo Dragan in prof. Janez Strehovec. Dve »Nagradi ZDSLU Salona’17« pa bo podelila žirija, ki jo bodo sestavljali člani umetniških svetov regionalnih društev ZDSLU. Vse tri nagrade bodo slovesno podelili na odprtju razstave v torek, 14. novembra ob 19. uri.

Organizator projekta je ZDSLU:

Zasnova razstave, strokovni tekst v katalogu in predsednik žirije je prof. Srečo Dragan, predgovor v katalogu je napisala Mojca Smerdu, predsednica US ZDSLU, selektorja za izbor avtorjev sta bila prof.Srečo Dragan in prof. dr. Janez Strehovec, komisijo za podelitev glavne nagrade SALON ZDSLU 2017: Srečo Dragan, Nicole Hewitt, Janez Strehovec, koordinatorka razstave je Olga Butinar Čeh, organizacija in priprava kataloga Petra Kosi, prevod Jasna Levanič, pri načrtovanju in postavitvi razstave je bila Draganu v pomoč Narvika Bovcon, oblikovanje kataloga Felicijan – Sedmak, Andraž Sedmak, za celoten projekt pa odgovarja Aleš Sedmak, predsednik ZDSLU.

Pri projektu sodeluje tudi gostitelj razstave, NARODNI MUZEJ SLOVENIJE in sicer Mag. Barbara Ravnik, Tomislav Kajfež, Tinka Selič, Petra Grom, Grega Gutman, Bojana Mišvelj in Hamid Koso.

Na otvoritveni slovesnosti bo v okviru projekta Marka Glavača nastopilo še Društvo kočevskih glasbenikov, ki ga sestavljajo Zoran Bitorajc, Tadej Repar, Roberto Bulešić in Maksimiljan Vovk, naslov skladbe je Debla in kočevska pesnica Romana Novak, ki bo recitirala pesem Opazovalka.

 

VEČ