Prvi KULTov obisk – na poti kulture

V soboto, 4. februarja se je KULT (Kultura mladih), nova interesna skupina, ki jo sofinancirata DDT in MCT, odpravila na svoj prvi izlet. Sestavljal ga je fotografski sprehod skozi Ljubljano, obisk »Galerije Fotografija« z ogledom razstave Milana Jarosa »V betonski prestolnici« ter kratkim reportažnim fotografiranjem demonstracij »Proti A.K.T.I« na Kongresnem trgu.

Ob 9h smo se odpravili izpred Mladinskega centra Trbovlje z 8 mladimi, dvema kombijema in dvema voznikoma (Robertom ter Dimitrijem). Kljub snegu na cestah je bil pred nami zanimiv kulturen dan. Med prijetno in previdno vožnjo po spolzkih cestah smo poslušali glasbo, se pogovarjali o fotografiji, malce fotografirali ter dokumentirali izlet. Prispeli smo do parkirišča na Metelkovi, kjer se je začelo naše fotografsko potovanje.

(Foto: Inês da Gama)

Najprej smo razdelili zemljevide za primer, če bi se kdo izgubil v mestu, nato pa začeli s street fotografijo »Ok, ljudje, pripravite fotoaparate in začnimo fotografirati«

Jaz in Andrej sva jim na poti do galerije pomagala opaziti zanimive elemente na ulici: mimoidoče ljudi, elemente kompozicije, barve, kadriranje … proces izdelave dobre fotografije.

V Galeriji Fotografija smo imeli možnost videti zelo zanimivo fotografsko razstavo »V betonski prestolnici« (»In the Capital of Concrete«) večkrat nagrajenega češkega fotografa Milana Jarosa, ki trenutno dela za Respekt (www.respekt.cz). Znan je po objavljenih delih v NY Timesu, International Herald Tribune, L’Hebdo, Courriere International, Chicago Tribune, ter drugih

Skupaj smo opravili formalno in konceptualno vsebino njegovih fotografij, ki so (vzeto iz citata z avtorjem) »del naloge o tem, kaj je danes Kitajska in kakšen je njen vpliv na zunanji svet, pa tudi o tem, kaj te hitre spremembe pomenijo za navadno kitajsko ljudstvo«. V tem primeru je za Milana Jarosa , Chongquing popoln primer sodobne Kitajske: nenehna urbanizacija ter migracija ljudi iz podeželja, pa tudi ogledalo »zunanjega sveta, ki je povezan z in odvisen od Kitajske«.

Milan Jaros je primer fotografa, ki ne potrebuje zelo drage opreme, da lahko zajame in pove dobro zgodbo; odločil se je namreč za fotografiranje z iPhone telefonom, narejenim na Kitajskem. Zaradi potovanja z javnim prevozom si ga je izbral kot najboljše orodje za pripovedovanje te kitajske zgodbe.

Po ogledu in analizi razstave, smo izkoristili možnost ogleda čudovitih printov del, med drugim Magnumovih fotografov, ter si ogledali foto knjige iz knjižnice Galerije Fotografija.

Do nas so prišle novice o močnem sneženju, ki se je bližalo Trbovljam, zato smo skrajšali obisk. Spili smo vročo pijačo, da smo se segreli v restavraciji »Romeo« ter naredili še kratko foto reportažo demonstracij proti sporazumu A.K.T.A. na Kongresnem trgu.

Kljub mrazu in snegu je bilo na demonstracijah veliko število udeležencev, s pomočjo katerih smo lahko povedali fotografsko zgodbo o dogodku. Nato smo se vrnili na začetno točko našega obiska – Metelkovo, kjer sta nas potrpežljivo čakala kombija za pot v Trbovlje.

Kmalu sledijo novi kulturni izleti!

Inês da Gama
prevod: Andrej Uduč
(vir: www.mct.si)

Za več informacij o dogajanju:
http://r-ahlin.blogspot.com/2012/02/kult-ulicna-fotografija.html

Drugi zanimivi linki:
http://www.milanjaros.com/ – online portfolio of the photographer / online portfolio fotografa
http://www.galerijafotografija.si/ – Photo Gallery in Ljubljana / Galerija Fotografija v Ljubljani
http://www.youtube.com/watch?v=ka9WXPvLNHg – Video of the A.C.T.A protest in Ljubljana / Video protestov proti A.K.T.A. v Ljubljani