Pogovarjali smo se: Trbovlje – novomedijsko mesto skozi KULTURO

Deset pred peto, za katero je bila napovedana okrogla miza, je izgledalo, da se bomo pogovarjali sami s sabo. Po akademskih 15 minutah čez peto, smo se pogovarjali pred 30-glavim občinstvom. Na rdečem kavču smo sedeli: prof. Srečo Dragan, predstojnik katedre za nove medije in video na ALUO, Maša Jazbec, podiplomska študentka programa Interface Culture Univerze za umetnost in design Linz, Peter Tomaž Dobrila, svetovalec programskega direktorja / MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture (link na: http://www.maribor2012.eu/?gclid=CIPbn7m7w68CFYow3wod3TM_cQ), mag. Marko Glavač, akademski kipar in predstojnik za kiparstvo na Izobraževalnem centru LICE v Ribnici ter mag. Zoran Poznič, direktor DDT (http://www.dd-trbovlje.si/) , akademski kipar. Navigatorka pogovora je bila Tadeja Bučar, komunikologinja, ki zdajle tudi piše tale članek.

Kaj smo dognali, katera mnenja smo si izmenjali, kaj smo na novo odkrili, kakšni so zaključki okrogle mize? Peter Tomaž Dobrila je povedal, da je s projektom EPK v mesto  Maribor prišla nova energija. Prihajajo ljudje od vsepovsod, vračajo se tisti, ki so Maribor zapustili. “Prevetrilo se je,” je rekel “in Maribor je zrasel, se kulturno obogatil in po EPK-ju ne bo nikoli več isti. Zbudil se je, premaknil.” Mag. Zoran Poznič je predstavil glavne točke programa Trbovlje – novomedijsko mesto, strateškega načrta za razvoj mesta, za njegovo prebujenje in za njegovo edino možno prihodnost. Peter Tomaž Dobrila je poudaril, da je Trbovlje – novomedijsko mesto program z veliko začetnico, razdelana strategija in pot, ki jo mesto mora nujno podpreti. Mag. Marko Glavač je na vprašanje o vplivu njihovega izobraževalnega centra na lokalno okolje pritrdil, da je ta skozi kulturo prinesel premik v glavah ljudi. Presegel je medobčinske zdrahe (joj, kako to potrebujemo v Zasavju!). “Veste, vizualno-umetniški projekti so timsko delo, to so nas učili že na Akademiji. In potem pri nastajanju nekega umetniškega dela ni prostora za omejitve kot so občinske meje. Ja, marsikaj se je spremenilo v našem okolju.” Maša Jazbec, ki danes živi nekje med Trbovljami in Linzem, je opisala primerjavo med temi mesti. Tudi Linz je bil leta 1979 postindustrijsko mesto, v katerem je 20 umetnikov začelo s projektom Ars Electronica. Danes je to center novomedijske kulture od katerega ima korist vse mesto. In kje bodo Trbovlje čez 30 let? “Upam, da bo vrsta za vstopnice na festival Speculum Artium in v novomedijsko Trbovlje vse do Kuma” je končal svojo misel o prihodnosti našega mesta prof. Srečo Dragan, idejni oče festivala Speculum Artium, ki je v letu 2008 festival iz Ljubljane prestavil v Trbovlje. Zakaj? “Zaradi ljudi iz tega okolja. Ti ljudje premikajo meje. Začelo se je z Laibachi in kasneje z Iztokom Kovačem, kar je bil zagotovo dokaz, da se v Trbovljah lahko delajo preboji. In danes je to tukaj Delavski dom Trbovlje,” pravi profesor Dragan in vidimo lahko, da se mu ni zmešalo, s tem ko je Speculum Artium prestavil v Trbovlje.

Nenazadnje, na okrogli mizi, ki je tematizirala ključno temo za razvoj in prihodnost Trbovelj, ni bilo nikogar iz trboveljskih kulturnih društev ali zvez, nikogar iz občinskih struktur, nobenega podjetnika, nobene učiteljice, ravnateljice, … A Delavski dom Trbovlje, program Trbovlje – novomedijsko mesto in festival novomedijske kulture Speculum Artium bodo nadaljevali svojo pot, s še več zagona, predanosti in znanja. Ta okrogla miza je bila namreč šele prva v seriji okroglih miz, ki jo DDT načrtuje še v tem in prihodnjem letu.

P.S.:
Dostop do videoposnetka okrogle mize:

http://www.youtube.com/watch?v=EukAtc8Pfuk&feature=g-upl
http://www.youtube.com/watch?v=a0pFW40M9Lk&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=XyABvRSVViw
http://www.youtube.com/watch?v=s6YewX6hA2Q&feature=relmfu