Našli smo lastnika včerajšnjih natikačev

Še 2 dni do otvoritve. Vedno več novih obrazov srečujemo med vrati Delavskega doma. In na odru gledališke dvorane in spredaj v avli in spodaj v Novi galeriji in danes tudi v Rudarskem domu.

Tam je bila v dopoldanskih urah delavnica v okviru projekta “OBLEKA…človeka”. Saj veste – kaj naredi obleka človeku? Na tej delavnici predvsem vrne v spomin. Skupina SIVA, ki je izvajala delavnico, se s projektom “OBLEKA…človeka” ukvarja že več let, na festivalu Speculum Artium pa je izvedla delavnico “Obleka kot spomin”. Kaj to pomeni? Vsaka obleka ima spomin, saj nas nanjo vežejo zgodbe. Tako so udeleženke s sabo na delvnico prinesle svoja oblačila, različne kose, tudi modne dodatke in čevlje. Ter si o njih pripovedovale zgodbe. Zgodbe so sproti snemali in fotografirali, da je tako tekom delavnice nastal film, ki je zabeležil ta trenutek, te ljudi, ta čas in te zgodbe oblačil. Imenitno, ne? Ko smo se prikradli na delavnico, smo ujeli zgodbo o kapi, ki je praznovala že več kot 40 pomladi, spoznali smo Lukove copatke izpred juhuhu let, … No, naprej pa vam ne povemo, saj lahko CD s filmom dobite to soboto na trboveljski tržnici, v zamenjavo za kakšno drugo dobrino, za prostovoljni prispevek oz. manjši znesek – poiščite ustvarjalce skupine SIVA.

Po obisku delavnice smo skočili (dobesedno, morali bi videti ta skok) eno nadstropje više, saj so nas okrog svojih mikrofonov gostili na Radiu Kum, v oddaji Nenzano-znano. Smo se pogovarjali kot za domačo mizo. Zelo fajn, ste nas poslušali? Vam bomo posredovali link do oddaje, ko bo objavljena na radijski spletni strani.

In spet en krog v zaodrje. Tam pa je bila Zver. In to tista Zver, ki nam je včeraj s svojimi natikači/japonkami nastavila vabo. Saj se še spomnite, da smo včeraj srečali par japonk in ne-srečali njenega lastnika? Če hočete spoznati japonke, kliknite na včerajšnje novice S.A.news  in jih poiščite v galeriji fotografij. No, danes pa na odru najprej zagledamo kitaro, ki se ji približajo nožice, na njih pa stoji Zver. Tuso dokazi:

Zver je glasbena skupina The Beast, ki se ukvarja s storytelling performansi. Zgodbe in glasba in ples. Ludilo. Zažigalo bo na otoritvi. Iz gledališkega odra smo nadaljevali v špijunažo preko kinodovrane. Kako je to čudovit občutek, veste. Sprehoditi se prek prazne kinodvorane, joj, koliko zgodb nosijo ti sedeži. Ki pa so zdaj povsem tihi in te vabijo v naročje:

Ko se po knapovsko spustimo pod zemljo v Novo glaerijo srečamo Miho Cojhterja, avtorja prostorske interaktivne instalacije Oriplayground. Ko ga vprašamo ali je on bolj umetnik ali bolj programer, pravi, da oboje. Večino projektov namreč izdeluje izven muzejev in galerij, npr. za bolnišnice in Hišo eksperimentov, saj so njegove instalacije namenjene učenju, spoznavanju, informiranju. Zato je tudi Oriplayground nekaj, kar bo navdušilo vsakega otroka. Miha vas lepo pozdravlja in vas vabi v svoj pravljični vrt, imenovan Oriplayground:

Aha, krog po zaodrju smo naredili v prijetni družbi. Tokrat smo bili gostitelji mi. Obiskala nas je novinarka medijske hiše Dnevnik. Hvala za obisk!

Pozno popoldan pa se je začela spreminjati tudi avla Delavskega doma. Ne bojte se, nismo pristali v bolnišnici. Ta postelja je del razstave naše domače skupine V.A.T., ne bomo vam izdali vsebine te instalacije (v nastajanju!), a zagotovo vas ne bo pustila ravnodušnih:

V avli se k Speculum Artiumu 2012 obrača tudi narodni heroj Alojz Hohkraut:

Nenazdanje, v Kavarni Delavskega doma smo vam že pripravili Rdeči stol, interaktivno INFO točko, vabljeni:

Tako. Na koncu smo veseli tudi za dogovor o sodelovanju z muzejem MoTa, kjer bodo izdelali video zapis našega simpozija Umetnost in tehnologija na začetku 21. stoletja (na programu v soboto) in ga objavili na Artist Talk, perfektno.

Še kaj? Aja, ja! Razveselil nas je obisk naše sokrajanke, ki je prišla prijaviti še eno kandidatko za petkov odhod v Ljubljano in povedala nam je, da njen 9-letni sin komaj čaka, da se festival otvori, saj ne more pozabiti lanskih pajkov. Pa vi? Se jih še spomnite? V prihodnjih dneh o njih pripravljamo posebno zgodbo.