Deveta epizoda neskončne sezone

by Dominique Žnidarič

Vprašajte se ali ste kdaj predvajali določen film več kot dvakrat, petkrat, sedemkrat? Ste kdaj poslušali kakšno pesem neštetkokrat in vam je navsezadnje še vedno ena najljubših? Vas je kdaj ideja skupine umetnikov in glasbenikov spremljala že vse življenje, povhr vsega pa izhajala še iz vašega rodnega mesta?


Upam, da nisem edini, ki povezuje vsa ta vprašanja s skupino Laibach. Skupina proizvaja artikle s področja umetnosti, kulture in glasbe že več kot trideset let. Omenil sem že, da je bila ustanovljena v Trbovljah, natančno 1. junija leta 1980. Zaradi drugačnih zamisli, idej, udarne glasbe, ki so jih združili v prvi projekt imenovan Rdeči Revirji, so bili kmalu po nastanku izgnani iz takratne Jugoslavije. Po uspehu v Nemčiji so nadaljevali turnejo po Evropi, preskočili lužo ter nadaljevali širjenje sporočila v Ameriki. Šele po vzponu drugod po svetu, se po mnogih letih skupina Laibach vrne na domača tla.Pred prvo epizodo moje osebne turneje s skupino so izdali več plošč, še več singlov in seveda znane priredbe v Laibach stilu.

Prvič sem z Laibachi doživel fascinantno izkušnjo 10.julija 2004, na naših takrat še neuničenih Kipah! S tem koncertom se je pričela moja skupna pot z Laibachi. Ozvočenje je bilo tako močno, da se je glasba slišala do naše hiše na Dobovcu. Takrat so se mi odprla vrata v svet, v katerem delček mene živi še danes. Od tega dneva se je moja odisejada koncertov nadaljevala v Delavskem domu Trbovlje, v ljubljanskih Križankah in Cvetličarni, v Kopru, postojanka št.9 pa je bil Kino Šiška prejšnji teden. Spektakel se je začel s premiero filma Iron Sky, ki nas je popeljal na poldrugo uro znanstveno-fantastičnega potovanja, obogatenega predvsem z veliko smeha. Spremljali smo novodobne, a vseeno pristne naciste, ki se odločijo po sedemdesetih letih skrivanja na mračni strani lune izpeljati invazijo na Zemljo ter ustvariti nacistični imperij arijske rase. Pomembnost filma je glasba, ustvarjena z Laibachi in ima v filmu veliko prostora. Film je poln smešnih stereotipov kot so recimo ameriški kapitalizem, nemška disciplina in japonske kamikaze. Iron Sky je in bo po mojem mnenju doživel velik uspeh v svetu novodobnih komedij, saj je namenjen najširšemu krogu ljudi, takorekoč vsemu svetu. Sledil je kratek predah, za njim pa vrhunec večera. Oder so zavzeli Laibachi, takoj pričeli z udarnimi in prodornimi pesmimi, spremljale pa so jih metaforične projekcije. Začeli so z delčkom njihovega prvega albuma Rdeči Revirji, nadaljevali z albumom Volk ter s pesmimi iz filma Iron Sky, po dveh urah razprodanega koncerta pa piko na konec večera postavili z albumom WAT. Predstavili so nam tudi nekaj pesmi, ki sem jih na osebno devetem koncertu v živo slišal prvič. S tem se mi je dogodek še bolj močno vtisnil v spomin in nadaljeval tlakovanje moje poti z Laibachi. Izmučeni smo se z busom, ki ga je organiziral DDT v okviru festivala Speculum Artium, v nočnih urah vrnili v Trbovlje in vsak v svoji glavi občudovali še sveže spomine. In tako se je zaključila moja deveta epizoda neskončne sezone skupine Laibach.