Postavitev spomenika Rudar – Prometej

“Postavitev spomenika Rudar – Prometej”

Na svoje mesto, pod Ostrim vrhom v Trbovljah, je v petek, 27. novembra prispel Rudar Prometej, avtorja Zorana Pozniča. Zaenkrat še zavit in skrivnostno skrit bo ostal do slavnostne otvoritve. Njegov obris je že dobro viden iz mesta in že privlači poglede.

Vsa dela okrog največje slovenske figuralne plastike bodo dokončana do 4. decembra, ko goduje Sv. Barbara, zaščitnica rudarjev. Prvotni načrt, da bi na ta dan kip tudi slavnostno odkrili, se prestavi zaradi koronskih ukrepov, na boljše čase.

Do konca leta bo urejena še ozemljitev in brežine v neposredni okolici Rudarja – Prometeja.

Slavnostna otvoritev se nam tako obeta verjetno prihodnje leto, ob sprostitvi vseh ukrepov, ki sedaj preprečujejo množično udeležbo Zasavčank in Zasavčanov na slovesnosti.

Kip so omogočili prostovoljni prispevki, donacije, predvsem pa volja pomagati, vseh, ki so bili zaprošeni za kakršnokoli pomoč.  Karel Vukovič, vodja projekta postavitve kipa, nam je povedal, da v tem času še pospešeno zbirajo preostanek sredstev, v višini približno 20.000 evrov.

V delavnici bo počakalo tudi Prometejevo srce, kreacija oblikovalke Marjete Hribar. Torej, vse je pripravljeno in Rudar Prometej čaka. Upamo, da se razmere čim prej normalizirajo, tako da bomo lahko vsi v polni meri ponosni na našo novo pridobitev.

Prosimo pa še vse; tiste, ki so že obljubili pomoč in druge, ki so nam pripravljeni pomagati, da nakažejo denarne prispevke na račun: Društvo Trbovlje novomedijsko mesto, Trg svobode 11a, IBAN prejemnika: SI56 6100 0002 4000 184, namen: donacija za kip Rudar.